Groenten en Kruiden
Mierikswortel - Armoracia rusticana
Mierikswortel is een plant uit de familie van kruisbloemen die vooral bekend is om de wortel die als kruid gebruikt wordt bij koude gerechten. Oorspronkelijk is de mierikswortel afkomstig uit het Middellandse Zee gebied en Oost-Europa. Het is bekend dat mierikswortel al bij de Grieken ruim 3000 jaar geleden werd gebruikt. Aangezien mierikswortel rijk is aan vitamine C werd het kruid ook gebruikt bij de bestrijding van scheurbuik. Als de witte wortel wordt geraspt dan komt er een scherpe smaak en geur vrij. Deze verdwijnt trouwens ook weer snel. Het moet dus snel na het raspen genuttigd worden en wordt alleen als toevoeging op warme gerechten gebruikt als deze worden opgediend. Mieriks wortel heeft een bijzondere smaak die niet iedereen zal bevallen.
Mierikswortel gegevens
Wetenschappelijke naam:
Armoracia rusticana
Plantenfamilie:
Kruisbloemen
Toepassing:
Geraspte wortel als kruid of smaakversterker bij vlees, vis en koude gerecht.
Bijzonderheden:
De smaak vervluchtigt zeer snel. Daarom moet mierikswortel direct gegeten worden en kan niet gekookt worden.
Werking:
Mierikswortel bevat veel vitamine C en werd daarom vroeger gegeten omscheurbuik te voorkomen. Als er te veel van wordt gegeten kan dit leiden tot plasproblemen en bloederige diarree.
Zoek en Vind Alles Disclaimer